Pagina: Home › Informatie voor artsen › Informatie voor artsen

Informatie voor artsen

In vele gevallen houden fysio- en manueel therapeuten zich niet bezig met klachtenpatronen die direct te maken hebben met de craniofaciale en mandibulare regio.
Het curriculum voor de opleidingen voor Manueel Therapeut erkend door de NVMT - (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie) hebben bijvoorbeeld niet meer dan 8 uur onderwijs over deze materie. Zoals U weet is bekend uit literatuur dat klachten in het hoofd- en gezichtsgebied anders dan van de wervelkolom in de geïndustrialiseerde landen sterk toeneemt (Carlsson en Magnusson 1999).

 


 

 Vanuit deze basisgedachte is de interessegroep ontstaan die zich daarom dominerend bezig houdt met het neuromuskeloskeletale systeem van de craniofaciale en mandibulare regio en met het samenhangen van de rest van het lichaam.
Het patiëntendomein is zeer breed en heeft veel raakvlakken met verschillende (para) medische disciplines.
Zo zijn er vaak klachten en disfuncties die tevens behoren tot het gebied van de kaakchirurg, orthodontist en gespecialiseerde tandarts. (een voorbeeld is o.a. een discus verplaatsing in de kaak, klachten ten gevolge van parafuncties).
Tevens zien we patiënten uit het specialisme van de kinderarts, kinderfysiotherapeut en logopedist. (bijvoorbeeld baby's en jonge kinderen met plagiocephalie, dwangstanden in de wervelkolom, asymmetrie in het gezicht, huilbaby's of kinderen met hoofdpijn)
Verder is er een categorie patiënten die ook wordt gezien door de KNO arts, neuroloog en de plastische chirurg. (o.a. patiënten met trigeminus neuralgie, tinnitus, (pseudo)sinusitis en patiënten die operaties in het gezicht hebben ondergaan).

De benadering van de interessegroep is gebaseerd op de individuele patiënt waarbij zowel de causale als de bijdragende factoren in kaart worden gebracht middels een protocol. Aan de hand hiervan word gekozen voor manuele technieken van de craniomandibulare, faciale en neurale regio. Ook worden, indien nodig, verschillende pijn management programma's tegelijkertijd aangeboden om een optimale begeleiding aan te waarborgen. Overleg en communicatie met medische specialisten en andere collega's zoals kinderfysiotherapeuten staat centraal met als doel gezamenlijk het beste resultaat voor deze patiëntencategorie te bereiken. Elk lid van de interessegroep is in het bezit van een diploma manueel therapie erkend door de NVMT (Nederlandse Verenging voor Manuele Therapie) en de IFOMT (International Federation of Manipulative Therapists) en heeft minimaal 160 uur gespecialiseerde opleiding inclusief een examen met positieve gevolgen afgelegd.

Voor een uitgebreide lijst van behandelmogelijkheden kunt u kijken op informatie voor patiënten.

Een uitgebreide literatuurlijst vind u op deze website van Crafta